İçeriğe geç
Portada » Sıfırdan Dehaya: Ölçülen Zekanın Tarihi

Sıfırdan Dehaya: Ölçülen Zekanın Tarihi

IQ Testlerinin Evrimi

IQ testlerinin uzun ve karmaşık bir geçmişi vardır. Zeka bölümü (IQ) kavramı ve zeka ölçümü, Charles Darwin'in çalışmalarından ve Darwin'in kuzeni Sir Frances Galton'un teorilerinden esinlenerek 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Galton'un testleri fiziksel niteliklere odaklanırken, 1904 yılına kadar IQ testlerinin bugün bildiğimiz şekliyle şekillenmeye başlaması değildi. Fransız psikolog Alfred Binet, akademik başarıyı tahmin etmek için zihinsel yaş kavramını kullanarak bir test geliştirdi. Test daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildi ve Stanford-Binet Zeka Ölçeği'ni oluşturmak için Stanford psikologu Lewis Terman tarafından rafine edildi. Orijinal Stanford-Binet testi, akıl yürütme, kelime dağarcığı ve problem çözme becerilerini değerlendirdi ve test katılımcısının zihinsel yaşını gerçek yaşına bölerek ve sonucu 100 ile çarparak nihai bir puan belirledi. Bugün, Stanford-Binet testi yetişkinlerle kullanılmak üzere güncellendi, 140'ın üzerindeki puanlar "dahi" olarak kabul edildi ve 70'in altındaki puanlar "zayıf fikirlilik" olarak sınıflandırıldı. Wechsler Ölçeği ve Mega Test gibi diğer testler de çeşitli özel değerlendirmelerle birlikte ana akıma girmiştir.

Doğa ve Beslenme Tartışması

Doğa ve beslenme arasındaki tartışma uzun süredir devam eden bir tartışmaydı, hatta Shakespeare tarafından 17. yüzyıldan kalma "Fırtına" adlı oyununda ele alındı. Zeka ve başarı genetik tarafından önceden belirlenmiş midir yoksa kişinin çevresi ve deneyimleri tarafından mı şekillendirilmiştir? Araştırmalar, entelektüel potansiyelin büyük ölçüde genetik tarafından belirlendiğini öne sürerken, entelektüel gelişim ve başarı, kişinin becerilerini geliştirmek için harcanan çevre ve çabadan etkilenebilir. Örneğin, yüksek IQ'lu ebeveynler yüksek IQ'lu çocuklara sahip olma eğilimindedir, ancak uyarıcı bir ortam sağlayarak bir çocuğun IQ'sunu artırmak ve onları mahrum bırakarak azaltmak da mümkündür. Macar bir satranç öğretmeni olan Laszlo Polgar, "dahilerin doğmadığı, yaratıldığı" fikrine inanıyordu. Kasıtlı olarak yetiştirilerek şampiyon satranç oyuncuları yaratmaya başladı, hatta bu özel amaç için çocuk sahibi olmayı kabul edecek bir eşin reklamını yapacak kadar ileri gitti. Sonunda yetenekli satranç oyuncuları haline gelen üç kızı vardı, bunlardan biri 4 yaşında 11 yaşın altındaki kızlar için Budapeşte Satranç Şampiyonası'nı kazandı.Çevrenin IQ üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için, http://iq-test.learninginfo.org/iq03.htm'daki Glenwood Slate School ve Milwaukee Projesi çalışmaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çocuk Dahiler: Nadir Ama Etkileyici

Çocuk dahiler, 12 yaşın altında, son derece yetkin yetişkinlerinkiyle karşılaştırılabilir beceri ve yeteneklere sahip bireylerdir. Bu istisnai bireyler genellikle matematik (Blaise Pascal gibi), müzik (Mozart gibi) ve stratejik düşünme oyunları (satranç veya video oyunları gibi) gibi konularda üstündürler. Bununla birlikte, yazma ve dans gibi yaratıcı alanlar, çocukların henüz geliştirme fırsatına sahip olmadıkları bir soyut düşünme ve deneyim seviyesine ihtiyaç duydukları için daha az çocuk dahi üretmiştir. Bununla birlikte, güzel sanatlardaki çocuk dahiler gibi bu eğilimin istisnaları vardır. Bunun nedeni, birçok sanat formunun matematiksel denklemlerin ve doğada bulunan belirlenmiş oranların kullanımını içermesi olabilir. Örneğin Akiane Kremarik, 13 yaşında uluslararası üne sahip realist bir ressam. Dhanat Plewtianyingthawee, sadece 4 buçuk yaşında, soyut suluboya resimlerini Tayland'da ve internette satıyor.Genel olarak, çocuk dahiler, genç yaşta olağanüstü yetenek ve potansiyel sergileyen nadir fakat etkileyici bireylerdir.

Sperm ve Yumurta Kafası

Tartışmalar, söylemler, anlaşmazlıklar ve doğrudan çığlık atan maçlar, Erkek veya Kadın'ı daha akıllı cinsiyet olarak kanıtlamak için yarışıyor.

2006 yılında Intelligence 'da yayınlanan bir çalışma, 100.000 17 ve 18 yaşındaki bir havuzdan SAT test puanlarını kullanarak tartışmaya son verdiğini iddia etti: yetişkinlikte, erkeklerin genellikle kadınlardan 4 ila 5 puan daha yüksek IQ'lara sahip oldukları sonucuna varıldı. Çalışma, bu farkın çocuklarda belirgin olmadığını, çünkü kızların erkeklerden daha hızlı olgunlaştığını, bu nedenle IQ'larının erkeklerin öne geçtiği geç ergenlik / erken yetişkinliğe kadar paralel olduğunu iddia ediyor.

Ancak istatistiklere ve ortalamalara rağmen, dünyanın en yüksek IQ' su için Guinness Rekorlar Kitabı sahibi bir kadındır.

Marilyn Vos Savant Stanford-Binet zeka testine ilk kez 1956 yılında 10 yaşındayken girdi. Puanları 167 ile 228 arasında bir yere geri döndü (bilgi ve puanlama yöntemleri çelişkili; şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Vos Savant sorulduğunda 228 sayısını veriyor) ve bu da 40+ puanlık farkın hangi tarafını alırsanız alın, onu tartışılmaz bir dahi yapıyor. Guinness komitesi resmi olarak 1986'da ona "En Yüksek IQ" ödülünü verdi; 1989 yılına kadar tacı korudu, ancak yayın kendi kategorisini içermeyi bıraktı.

Vos Savant yıllar içinde sadece Guinness ile olan görevinden değil, aynı zamanda Parade dergisindeki "Marilyn'e Sor" köşesinden de popülerlik kazandı. Vos Savant, okuyucuların fizikten politikaya kadar her şey hakkındaki sorularını alıyor ve mantık ve matematik bulmacalarını çözüyor. En ünlü ve tartışmalı köşe yazılarından biri Eylül 1990'da ortaya çıktı. Let's Make a Deal oyun şovu sunucusundan sonra "Monty Hall Problemi" olarak adlandırılan bulmaca şu şekildedir:

"Diyelim ki bir oyun şovundasınız ve size üç kapı seçeneği verildi. Bir kapının arkasında bir araba, diğerleri, keçiler. Bir kapı seçersiniz, #1 dersiniz, ve kapıların arkasında ne olduğunu bilen ev sahibi, başka bir kapı açar, diyelim ki #3, keçisi vardır. Size şöyle diyor: "2 numaralı kapıyı seçmek ister misiniz?" Seçtiğiniz kapıları değiştirmek sizin yararınıza mı?" —Craig F. Whitaker, Columbia, Maryland

Ortak varsayım, keçisiz bir kapıyı kaldırarak, ev sahibinin kalan iki kapıdan hangisini seçtiğinize bakılmaksızın size 50/50 başarı şansı vermesidir. Ancak Vos Savant, kapı seçiminizi değiştirerek, bir araba kazanma olasılığınızın 2/3'e yükseldiğini, kapı #1'e yapışmanın sizi 1/3 şansla tuttuğunu düşündü. Onun çözümü, bu tür bir problemin görsel bir temsiline baktığınızda çok daha mantıklı.

Monty Hall Sorunu

(Vos Savant'ın mantığının, ev sahibinin kapıların arkasında ne olduğunu bildiğini ve rastgele bir kapı açmak veya yarışmacılara yalnızca ilk tahminleri doğruysa anahtarı sunmak yerine, her zaman kaybeden bir kapı açtığını varsaydığını belirtmek de önemlidir.)

Yüksek Topluluklar

Aramızdaki sosyal dağcılar kır kulübüne gidiyor. Kovboylar NRA'ya gider. Tembel kanepeye gider. Ve entelektüel seçkinler Mensa'ya ya da Prometheus Topluluğu'na giderler.

Mensa üyeliği, nüfusun ilk %2'sinde IQ bulunan dünyadaki herkese açıktır. Bugün, Mensa tarafından uygulanan bir IQ testine girerek veya onaylanmış başka bir yazılı testten sonuç göndererek kuruluşa erişim sağlayan 100.000'den fazla üye var. Mensa'nın kendi değerlendirmesine nasıl davranacağınızı ölçmek isterseniz, size anında geri bildirim verecek 30 dakikalık bir "ısınma" çevrimiçi yapabilirsiniz.

Vahşilerden daha fazla ayrılmak isteyenler için, Prometheus Topluluğu, nüfusun ilk 1 / 30.000'inde (evet, otuz binde biri) puan alan herkese üyelik sunuyor. Şu an itibariyle, bu 100'den fazla kişi değil, ancak dürüst olmak gerekirse, düşük sayı, niteliklerini karşılayabilecek insan eksikliğinden ziyade, kulübün üyeliğinin kesitinden kaynaklanıyor olabilir. Prometheus Topluluğu ayrıca, SAT (1995'ten önce alınmışsa) ve GRE (1981'den önce alınmışsa) üniversite kabul sınavlarının belirli sürümleri de dahil olmak üzere bir dizi IQ testinde minimum puanları kabul eder. SAT puanı 1560 veya daha yüksek veya GRE puanı en az 1610 olan herkes yararlanabilir.

IQ Gerçekleri ve Rakamları

  • Uluslararası IQ çizelgeleri, Hong Kong'u ortalama 107 vatandaşla IQ dünyasının zirvesine yerleştiriyor. Güney Kore, Japonya, Tayvan ve Singapur takip ediyor. ABD 18. sırada yer alıyor.
  • Amerika'daki ortalama IQ 98'dir. New Hampshire sakinleri ortalama 104 ile en yüksek IQ'lara sahipken, bunu 103 ile Oregon ve Massachusetts takip ediyor. Düşük rakamlar, ortalama IQ'nun 94 olduğu Mississippi ve Güney Carolina'da bulunmaktadır.
  • Son başkanlık seçimlerinden sonra, ortalama IQ'su düşük olan eyaletlerin George Bush'a ve daha yüksek IQ'lu eyaletlerin John Kerry'ye oy verdiğini gösteren bir çalışma yapıldı.
  • Dünya nüfusunun% 0.1'i, derinden yetenekli sayılmak için gereken seviye olan 145 veya daha yüksek bir IQ'ya sahiptir.
  • Uzmanlar, zihinsel geriliğin nedenlerinin bir listesini (50 ila 70 arasındaki IQ'larda "hafif" ten 20 veya altında "derin" e kadar) derleyebildiler, ancak hala dehanın belirli nedenleri konusunda büyük ölçüde belirsizler.
  • 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, orangutanlar en zeki insan olmayan primatlardır, bunu şempanzeler, örümcek maymunları, langurlar ve makaklar izlemektedir.
  • Şempanzeler, papağanlar ve yunuslar tipik olarak 35 ila 49 arasında IQ'lara sahiptir. Bir insanda, bu sayılar orta derecede geriliği gösterir.
  • Bazı çalışmalar, emzirilen çocukların, biberonlarla sınırlı çocuklardan 3 yaşına kadar 10 puana kadar daha yüksek IQ'lara sahip olduğunu göstermektedir.
  • Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre, düşük IQ'lu insanlar sarsıntı geçirme riski daha yüksektir.
  • Araştırmalar, ABD'li çocukların okulda oldukları her yıl yaklaşık 3,5 IQ puanı kazandıklarını göstermiştir.
  • New York'ta 1 milyon öğrenci üzerinde yapılan bir araştırma, okul öğle yemeklerinden koruyucu maddelerin, boyaların ve yapay tatların çıkarılmasının IQ test puanlarını% 14 artırdığını keşfetti.